Ανακοινώσεις: Ελληνική Έκδοση  English Version
Βρίσκεστε Ο Όμιλος
Το τμήμα του χορευτικού του ΕΟΓ η «ΠΕΛΛΑ» είναι το πιο δυναμικό κομμάτι του, αυτό που ανέδειξε την ΠΕΛΛΑ σε διεθνές επίπεδο.

Σχηματίστηκε από μια μικρή ομάδα νέων που πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό της πόλης των Γιαννιτσών στις 26-4-1966 με δασκάλους τους τότε καθηγητές του 1ου Γυμνασίου Γιαννιτσών Γιάννη Δούκα και Αναστασία Τρίπκου.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει σχετικό άρθρο εφημερίδας της εποχής η παράσταση αυτή ενθουσίασε το κοινό αφού «εδονείτο διαρκώς η αίθουσα τελετών του Γυμνασίου από ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα του κοινού που κατέκλυσε ασφυκτικός την αίθουσα». Ο δημοσιογράφος προσθέτει στα σχόλιά του ότι «τα λεβεντόκορμα παιδιά μας, αγόρια και κορίτσια με την ευκινησία των ποδιών και ευλυγισία των σωμάτων απέδωσαν πλήρως όλους τους χορούς, αποδεικνύοντας ούτω ότι οι Ελληνικοί χοροί είναι κατά πολύ ωραιότεροι, ανώτεροι και ευπρεπέστεροι από τους έξαλλους και κανιβαλίστικους των ξένων…».

Η αρχή είχε γίνει. Χάρη στις ακούραστες προσπάθειες των δασκάλων και των χορευτών η χορευτική ομάδα άρχισε να παρουσιάζει το έργο της στις κοντινές πόλεις και στη συνέχεια να συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις και φεστιβάλ σ΄ όλη την Ελλάδα.

Σταθμοί στην πορεία αυτή αποτέλεσε το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό το 1976 στην Κύπρο (λίγο μετά την εισβολή του Αττίλα, με παραστάσεις στην Λεμεσό, την Λευκωσία και την Πάφο). Η πρώτη αυτή παρουσία του χορευτικού στην Κύπρο ήταν τόσο επιτυχής που άνοιξε το δρόμο για τα επόμενα ταξίδια στο εξωτερικό.

Ταξίδια και Διακρίσεις του Χορευτικού Τμήματος
 • Το 1977 η ΠΕΛΛΑ συμμετείχε σε διεθνές φεστιβάλ στην Μπαγιόν της Γαλλίας και στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας.
 • Το 1979 στη Γαλλική πόλη Ντόμφροντ στις ακτές της Νορμανδίας.
 • To 1982 στην Ιταλία σε φεστιβάλ στη Λαμέτσιε Τέρμε και στο Νικάστρο.
 • Δυο χρόνια μετά στην Πολωνία για τα φεστιβάλ στο Ζακοπάνε και στη Ζελόνα Γκούρα. Εκεί γνωρίσαμε την αποθέωση του κοινού όταν για 6 συνεχείς φορές μας καλούσαν στη σκηνή για να χορτάσουν τους Ελληνικούς χορούς που άψογα παρουσίασαν οι χορευτές μας.
 • Το 1988 στη Χάιφα του Ισραήλ.
 • Το 1989 για δεύτερη φορά στο Ντόμφροντ της Γαλλίας.
 • Το 1990 στο Αλγέρι.
 • Το 1991 στο Έντεγκεν του Βελγίου.
 • Το 1992 στο Ράζγκραντ και στη Βάρνα της Βουλγαρίας και την ίδια χρονιά το παιδικό τμήμα στο Μιχαήλβγκραντ του ιδίου κράτους.
 • Το 1993 στο Αλμεντραλέχο της Ισπανίας και στο Ελβας της Πορτογαλίας.
 • Το 1995 για τρίτη φορά στο Ντόμφροντ της Γαλλίας.
 • Το 1997 στο Τορόντο του Καναδά και στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
 • Το 2002 στο Ζέγκετ της Ουγγαρίας.
 • Το 2003 στο Ζαμόσκ της Πολωνίας.
 • Το 2004 στη Σερβία, το 2006 στη Τσεχία.
 • Το 2009 στο Cisternino της Ιταλίας.
Ότι και να πούμε γι΄ αυτές τις παραστάσεις θα είναι λίγο. Το χορευτικό συγκρότημά του ΕΟΓ ¨Η ΠΕΛΛΑ¨ πάντα κέρδιζε τις καλύτερες εντυπώσεις στα διεθνή φεστιβάλ στα οποία συμμετείχε και εκπροσωπούσε επάξια την πόλη και την πατρίδα μας στη διεθνή σκηνή. Οι διακρίσεις που έλαβε, οι θετικές κριτικές που απέσπασε, οι επανειλημμένες προσκλήσεις που δέχθηκε για συμμετοχή σε πλήθος εκδηλώσεων στο εξωτερικό, το γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια είναι μέλος του CIOFF ( παγκόσμιας οργάνωσης φολκλορικών φεστιβάλ που τελεί υπό την αιγίδα της UNESKO), αποτελούν τεκμήρια της υψηλής ποιότητας του έργου που συντελείται όλα αυτά τα χρόνια στον τομέα των παραδοσιακών χορών.
Φεστιβάλ
Συμμετοχή του συλλόγου σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις που διοργανώνει ο σύλλογος.
Ιστορικά Στοιχεία
Η ιστορία της Μακεδονίας και της ευρύτερης περιοχής.
www.eogpella.gr

Πρόσφατες Εκδηλώσεις

Συμμετοχή του Ομίλου στην περιφορά Επιταφίου Ι.Μητρόπολης 3-5-2024

Μέρα απόλυτου πένθους η σημερινή για όλη την Χριστιανοσύνη.«...

Παρέλαση 25ης Μαρτίου 2024

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ !!!Παρέλαση στον πεζόδρομο Γιαννιτσών ...

 

Φεστιβάλ

6ο Παγκόσμιο Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ στα Γκραν Κανάρια !

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με μεγάλη επιτυ...

 
Εκπολιτιστικός Όμιλος Γιαννιτσών "Η Πέλλα".
Designed/Powered By:e-volution software