Ανακοινώσεις: Ελληνική Έκδοση  English Version
Get the Flash Player to see this rotator.
Βρίσκεστε Εκδηλώσεις
Η Ελλάδα στο Μακεδονικό Αγώνα Η Ελλάδα στο Μακεδονικό Αγώνα

19-3-2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Γιαννιτσών θεατρική-μουσικοχορευτική παράσταση του Εκπολιτιστικού Ομίλου Γιαννιτσών ´´Η ΠΕΛΛΑ´´ με θέμα ´´Η Ελλάδα στο Μακεδονικό Αγώνα´´, σε συνεργασία με τον Δήμο Πέλλας και τη ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π.

Το θεατρικό κομμάτι της παράστασης επιμελήθηκε η κ. Γιώτα Φλήρη (κείμενα -σκηνοθεσία). Ο Ε.Ο.Γ. ´´Η ΠΕΛΛΑ´´ ευχαριστεί την κ. Φλήρη για την αποδοχή της πρόσκλησης και την άριστη συνεργασία καθώς και όλα τα μέλη της ομάδας του ΕΡΑ.Σ.ΘΕ.

Το χορευτικό κομμάτι της εκδήλωσης επιμελήθηκαν οι χοροδιδάσκαλοι του Ομίλου κ. Χρήστος Κατσαφυλούδης και κ. Αναστασία Κεχαγιά. Παρουσιάστηκε ένα άρτιο χορευτικό, σκηνοθετικό και ενδυματολογικό αποτέλεσμα. Οι χοροί και τα τραγούδια απέσπασαν το πολύ θερμό χειροκρότημα, τη συγκίνηση και τα έντονα συναισθήματα των θεατών.

Ευχαριστούμε θερμά τους χοροδιδασκάλους καθώς και τους χορευτές και τα μέλη του Ομίλου που συμμετείχαν στην παράσταση αφιερώνοντας πολύ χρόνο και κόπο.

Παρουσιάστηκαν χοροί από την Κρήτη, το Μοριά και τη Ρούμελη, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία και τέλος τη Μακεδονία.
Το άριστο αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε με τις φορεσιές του Ε.Ο.Γ ΄΄Η ΠΕΛΛΑ´´ καθώς και φορεσιές που πρόθυμα δάνεισαν φίλοι σύλλογοι.

Ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας τους συλλόγους:

Λύκειο Ελληνίδων Θεσαλονίκης

Πολιτιστικό μορφωτικό σύλλογο Κουφαλίων ´´ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ´´

Σύλλογο Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης ´´ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ´´

Φίλους της παράδοσης

Σύλλογο Σαρακατσαναίων ´´ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ ΓΑΡΕΦΗΣ´´

Πολιτιστικό σύλλογο Αθύρων

Πολιτιστικό σύλλογο Ραχώνας ´´ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ´´

Σύλλογο Κρητικών Ν. Ημαθίας

Σύλλογο ποντίων Γιαννιτσών

Σύλλογο φίλων ιστορίας και αναπαράστασης αυτής και ιδιαίτερα τον πρόεδρο κ. Μανώλη Σαββίδη που παραχώρησε τον οπλισμό από την προσωπική του συλλογή,

και το Εργαστήρι Παραδοσιακών Φορεσιών Όλγας Σβώλου

Τέλος την παράσταση λάμπρυνε με την παρουσία του ένας νέος φίλος του Ομίλου, ο πολύ αγαπητός και δημοφιλής ηθοποιός μας κ. Λάκης Κομνηνός ο οποίος έκλεισε την παράσταση με έναν μονόλογο του Παύλου Μελά προς τους σύγχρονους Έλληνες.

Τη φορεσιά του Παύλου Μελά (ενδυματολογία κ. Λάκη Κομνηνού) επιμελήθηκε το Εργαστήρι παραδοσιακών φορεσιών Όλγα Σβώλου.

Ο πρόεδρος του ομίλου κ. Γ. Δόντσιος ανέφερε στον χαιρετισμό του:

Σας ευχαριστούμε θερμά που μας τιμάτε σήμερα με την εδώ παρουσία σας. Είναι σημάδι υγιούς κοινωνίας η προσέλευση σε εκδηλώσεις που ανατρέχουν στο ιστορικό παρελθόν, ειδικά σε μια εποχή που καθένας βιώνει μια καθημερινότητα δύσκολη, ασταθή και εν πολλοίς δυσοίωνη. Κάποιοι ίσως σκεφτούν πως, κατά μια ειρωνεία της τύχης, η πρόσφατη ειδησεογραφική επικαιρότητα την καθιστά εξαιρετικά επίκαιρη. Επιτρέψτε να αρνηθώ αυτή την ανάγνωση.

Η Μακεδονία, δυστυχώς, είναι πάντα επίκαιρη καθώς αδυναμία στιβαρής πολιτικής βούλησης και διπλωματικής δεξιότητας χρόνων, έχει αφήσει ανοιχτά ζητήματα, που θα έπρεπε να είχαν κλείσει χρόνια τώρα. Δε θα επιδοθώ σε μεμψιμοιρία και καταστροφολογία. Υιοθετώντας την προσέγγιση του καθηγητή Στάθη Καλύβα επιλέγω να είμαι αισιόδοξος, θεωρώντας πως, τελικά, παρά τους λάθος χειρισμούς, η Ελλάδα θα καταφέρει να βρεθεί με θετικό πρόσημο όταν κάποτε κλείσει το θέμα αυτό. Σας ζητώ όμως να είστε σε εγρήγορση. Οι εθνικές υποθέσεις συχνά κερδήθηκαν κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης και χάθηκαν εξαιτίας της αδιαφορίας ή της έλλειψης ενημέρωσής της.

Η Μακεδονία δε βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, συχνά ούτε καν στα ψιλά γράμματα. Όσοι όμως ασχολούνται με τον χώρο του πολιτισμού γνωρίζουν πολύ καλά πως οι γείτονές μας έχουν επιδοθεί σε μια επιδέξια προπαγάνδα μέσω του πολιτισμού προκειμένου να αποκτήσουν τα πλασματικά εκείνα ερείσματα που θα τους επιτρέψουν να στηρίξουν τις αλυτρωτικές τους διεκδικήσεις σε μια γόνιμη γι αυτό ιστορική συγκυρία. Το ερώτημα αγαπητοί φίλοι είναι τι πράττουμε εμείς! Από πλευράς του Ε.Ο.Γ. ¨Η ΠΕΛΛΑ¨ συμμετέχοντας στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων αγωνιζόμαστε και είμαστε σε εγρήγορση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της ελληνικής Μακεδονίας και την απώθηση κάθε κίνησης αλλοίωσης της χορευτικής, μουσικής και λαογραφικής μας παράδοσης με στοιχεία που ανήκουν σε έθιμα άλλων περιοχών έξω από τον γεωγραφικό χώρο της ελληνικής Μακεδονίας . Σε αυτό το πλαίσιο η σημερινή εκδήλωση σκοπό έχει να θυμίσει ποιος είναι αυτός ο τόπος, να δώσει την αφορμή να θελήσουμε να μάθουμε περισσότερα και να κάνουμε την γνώση δύναμη και ασπίδα σε κάθε προσβολή από εχθρούς και άσπονδους φίλους. Δεν παρουσιάζεται βέβαια και ούτε θα ήταν δυνατό ο Μακεδονικός Αγώνας συνολικά. Μόνο κάποιες στιγμές του ψηλαφούνται.

Στην προσπάθειά μας αυτή εκτός από το δυναμικό του συλλόγου που με ενθουσιασμό έστησε την εκδήλωση ήρθαν να μας συνδράμουν νέοι φίλοι, που ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμά μας. Το θεατρικό κομμάτι ανέλαβε η γνωστή και αγαπητή σε όλους μας κ.Γιώτα Φλήρη, ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Η κ.Φλήρη έχει ανεβάσει με την θεατρική της ομάδα σειρά παραστάσεων που αγκαλιάστηκαν θερμά από το κοινό της πόλης μας αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Την ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων για την αποδοχή της πρόσκλησης και την άριστη συνεργασία.

Ο επόμενος φίλος είναι μια ιδέα που προέκυψε στην πορεία και γεννήτοράς της υπήρξε ο δήμαρχος, κ.Στάμκος, τον οποίο θερμά ευχαριστώ για την αμέριστη στήριξή του από την πρώτη στιγμή. Χωρίς την συνδρομή του Δήμου και της ΔΗΚΕΠΑΠ δε θα βρισκόμασταν σήμερα εδώ. Μου είπε λοιπόν «Εμείς μεγαλώσαμε με τον Κομνηνό και τον ταυτίζουμε με τον Μελά. Γιατί δεν τον φέρνεις;». Η πρώτη μας αντίδραση ήταν πως δε θα δεχόταν μα από την άλλη εάν έλεγε ναι; Έτσι επικοινωνήσαμε μαζί του και βρήκαμε ένα πολύ ευγενή και προσιτό άνθρωπο που δέχθηκε αμέσως να μας συνδράμει στη σημερινή μας προσπάθεια. Είναι πολύ συγκινητικό και τιμητικό για εμάς σαν Ε.Ο.Γ. ¨Η ΠΕΛΛΑ¨ άνθρωποι της δικής του καλλιτεχνικής αξίας να συνδράμουν συλλόγους σαν το δικό μας, που βρίσκονται μακριά από το κλεινόν άστυ και τα φώτα της δημοσιότητας. Η παρουσία του εδώ είναι από μόνη της ένα μάθημα ήθους και τον ευχαριστώ θερμά από καρδιάς!

Τα Γιαννιτσά υπήρξαν θέρετρο ενός από τα πιο σημαντικά κομμάτια αυτού του αγώνα. Η πόλη και η περιοχή της έχει πολλούς ήρωες επώνυμους και ανώνυμους. Δε θα σας κουράσω αναφερόμενος σε αυτό το κομμάτι το τόσο γνωστό σε όλους σας. Θα ήθελα απλά να επισημάνω την αντοχή, την αυτοθυσία και την αποφασιστικότητα των ανθρώπων αυτού του τόπου, πολύ πριν αρχίσει να υπάρχει βοήθεια από την ελεύθερη Ελλάδα, να μη χάσουν την ορθόδοξη κληρονομιά τους που τότε ταυτίζονταν με την ελληνική. Ο αγώνας τους και η ελληνικότητά τους είναι αδιαμφισβήτητα για κάθε αντικειμενικό αναγνώστη ιστορίας που έχει βαθειά γνώση του τόπου και των ανθρώπων του.

Σας παρακαλώ μην τους ξεχνάτε. Μιλήστε για αυτούς στα παιδιά σας. Μάθετέ τους καλά την ιστορία του τόπου τους. Γίνετε κι εσείς ξανά μαθητές και εμβαθύνετε. Ρωτήστε τη ζωντανή μνήμη που χάνεται, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, και καταγράψτε την στο χαρτί, στην καρδιά και στο μυαλό. Η ιστορία γράφεται πρώτα στο κάθε σπίτι, στην κάθε γειτονιά, στην κάθε πόλη. Το ιστορικό παρόν δεν είναι μόνο κάποια επίσημα έγγραφα είναι κυρίως οι άνθρωποι. Οι καλύτερες ιστορικές μελέτες έχουν γραφεί συνδυάζοντας αυτά τα δύο. Πατούμε γη ποτισμένη με αίμα ηρώων! Ας τους θυμόμαστε, ας τους γνωρίσουμε ας σταθούμε άξιοι απόγονοι των αξιών και του πολιτισμού των ανθρώπων αυτού του τόπου, ας καθόμαστε εκειδά να φυλάμε κι εμείς το σύνορο.

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ
ΖΗΤΩ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Σας ευχαριστώ .

Ο κ. Κομνηνός κατά την τριήμερη παραμονή του στην πόλη των Γιαννιτσών ξεναγήθηκε στην πόλη και την γύρω περιοχή (Βέροια – Νάουσα) από τον πρόεδρο του ομίλου και την κ. Γ. Φλήρη.

Ήταν ξεχωριστή τιμή για τον Όμιλο η συμμετοχή του. Πρόκειται για έναν άνθρωπο σπάνιας σεμνότητας και καλλιέργειας από τον οποίο διδαχθήκαμε πολλά. Τον ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας για την φιλία και την συνεργασία του.

Επιπλέον θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους υπεύθυνους για το μουσικό κομμάτι της παράστασης που ήταν εξαιρετικό.

Συγκεκριμένα ευχαριστούμε τους μουσικούς

Ματρακούλια Παύλο (κλαρίνο)

Σιταρά Θεόδωρο (Τρομπέτα)

Καμηλάκη Αρετή (Βιολί)

Σαμαρά Σταμάτη (Λαούτο)

Παπαδόπουλο Παναγιώτη (Ακορντεόν)

Ρώμα Σαράντη (Κρουστά)

και τους τραγουδιστές Βασίλη Δόντσιο και Μαρία Βοιτσίδου.

Η παράσταση αυτή δε θα ήταν εφικτή χωρίς την γενναιόδωρη στήριξη του Δήμου και των χορηγών που σε καιρούς δύσκολους στάθηκαν δίπλα στον Όμιλο σε αυτή την προσπάθεια. Τους ευχαριστούμε θερμά γιατί αποδεικνύουν πόσα πολλά μπορεί να κάνει η ιδιωτική πρωτοβουλία .

Ευχαριστούμε τους

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΑΒΕΡΝΑ ΛΙΘΙΝΟ

ΟΝΕΙΡΩΝ ΖΕΥΞΗ

ΤΟΣΚΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΙΑΤΡΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟ

ΟΠΤΙΚΑ ΤΣΕΠΕΛΗΣ

ΙΑΤΡΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
ΖΑΙΚΟΣ ΜΑΝΟΣ & ΖΙΩΓΟΥ ΛΕΜΟΝΙΑ

ΖΙΩΓΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΠΡΟΠΟ ΑΧΛΑΤΛΗΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΘΕΜΕΛΙΟ

ΤΣΙΓΑΡΑ ΖΑΧΑΡΩΔΗ ΜΑΝΔΑΛΤΣΗΣ & ΣΙΑ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΖΗΣΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ ΣΑΛΛΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΦΟΡΕΣΙΩΝ ΟΛΓΑΣ ΣΒΩΛΟΥ

ΓΥΡΙΧΙΔΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

ΦΥΣΑΛΙΔΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ

ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΑΛΛΗ ΓΕΥΣΗ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΞΟΣ

ΤΣΙΡΙΚΟΥΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΟΓΟΣΤΙΚΑ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΑ

ΓΙΑΓΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΤΑΝΙΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

WIND ΡΕΜΠΕΣΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΕΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

HOTEL PELLA Θ. ΧΩΡΟΠΑΝΙΤΗΣ Α.Ε.

ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΑΜΠΟΣ

τους χορηγούς επικοινωνίας που στήριξαν για μια ακόμη φορά την προσπάθειά μας :

ΠΕΛΛΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

4 Ε ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΩΙΝΗ

Ευχαριστούμε τις τοπικές εφημερίδες για την προβολή των δραστηριοτήτων του Συλλόγου, όπως επίσης και τις ηλεκτρονικές πύλες για την συνεχή ενημέρωση των μελών και φίλων μας μέσω των ιστοσελίδων τους.

Με τιμή
το Δ.Σ
Φωτογραφίες Εκδήλωσης
Βίντεο Εκδήλωσης
Φεστιβάλ
Συμμετοχή του συλλόγου σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις που διοργανώνει ο σύλλογος.
Ιστορικά Στοιχεία
Η ιστορία της Μακεδονίας και της ευρύτερης περιοχής.
www.eogpella.gr

Πρόσφατες Εκδηλώσεις

Εορταστικές εκδηλώσεις Αγ. Κων/νου & Ελένης Γιαννιτσών

Συμμετοχή του Ομίλου μας στα «6α Κωνσταντίνεια 2017» το Σάββ...

Χορευτικά καρποφορήματα. Παράσταση μουσικοχορευτική.

     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ    ...

 

Φεστιβάλ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Ο Όμιλός μας συμμετείχε την 9 Απριλίου 2017 με το εφηβικό τμ...

 
Εκπολιτιστικός Όμιλος Γιαννιτσών "Η Πέλλα".
Designed/Powered By:e-volution software